All Rights Reserved | Harith Photography 2017

Friday, May 27, 2011

Erfan + Wawa + Elie + Frinday = Harith




















Assalamualaikum...

Malam ni malam terakhir wa di Hostel sebelum wa balik bercuti ke kampung,hostel tempat wa ni pun tinggal berapa orang lagi member yang belum balik kampung..ok lah entry kali ni wa mau cerita pasal wa buat simple photoshoot untuk member-member kelas wa di pantai Tinagat kawasan sekitar Tawau jugak, saja untuk lepas tension sebab lama sudah tidak turun untuk menggambal-gambal kan hehe,sesi kali ni wa buat simple sahaja..memandangkan cuaca pada hari tu panas betul, sesi untuk photoshoot pun sekejap jak lah..tapi yang best dia d Tinagat ni,kita bleh Nampak indonesia di sebelah hehehhe..masa wa baru sampai area tu Digi ada menghantar sms yang mengatakan setiap sms yang dihantar kan dikenakan caj sebanyak RM2.50 setiap sms dan bersamaan 7050Rp….mula2 wa hairan jugak kenaopa Digi tiba2 send sms dengan wa begitu..sekali wa tengok di Handphone wa yang cute tu haha cute kunun..”Telkomsel” wa pun konfius..macam mana plak bleh jadi telkomsel ni..lepas tu ada member wa mengexplainkan dengan wa..baru wa tau..hehe..ok lah suma..wa pun belum siap lagi ni kemas bilik,barang pun belum packing lagi…nanti kelam kabut jugak besok wa mau mengatur..org Tawau cakap nanti berantakan lagi hahah..ok semua..setakat ni jak lah entry dengan aktiviti gambar-mengambar wa ni..tunggu plak untuk gambar-gambar wa ambil sewaktu wa dalam perjalan balik kampung heheh..entry ni wa sertakan dengan sedikit hasil yang tidak seberapa selepas wa buat group photoshoot tu..harap kamu semua enjoy ok…Selamat Menyambut Gawai & Kaamatan kepada semua yang meraikan hehe..Aramaiiiitiii..kepada semua member wa di IP ni selamat pulang ke kampung dengan selamat… ok  J







Wednesday, May 25, 2011

Aku dan secawan Nescafe.





Assalalmualaikum..

Malam-malam ni minum kopi 3 in 1 pemberian jiran sebelah bilik memang mantaplah,sambil layan lagu Jay Chou ni..walaupun wa langsung tidak faham maksud lagu ni..tapi rentak muzik dia menarik minat wa untuk terus mendengar lagunya..wa tengok member wa di blok sebelah masih lagi sibuk menelaah buku untuk exam besok..wa? x mood untuk study? petang tadi wa baru habis exam untuk semester ni..memang berasap jugaklah wa menjawab tadi tu harap2 lah wa lulus dengan jayanya..amiin..paper petang tadi Kaedah Pengajaran Bahasa Melayu Sekolah Rendah..memang mencabar jugak subjek ni..membuatkan wa untuk mengeluarkan segala idea-idea dan pemikiran wa yang bernas konon heheh….besok untuk student yang sudah habis paper exam tu..mula lah berangkat pulang ke kampung masing-masing….tiket yang mahal punya pasal..wa terpaksa tinggal untuk beberapa hari lagi di asrama ni..hari sabtu petang pukul 17.00 baru flight wa terbang menuju ke destinasi yang dituju..Tawau-Sandakan-Kota Kinabalu…

Entry kali ni bukan ada apa-apa pun yang best hehe..saja wa tulis untuk mengisi masa terluang lepas exam ni..ok lah untuk member yang masih ada paper untuk besok gud luck u all..ok hehe,Nescafe wa pun sejuk sudah,….wa pun  mau jalan-jalan dulu pusing blok asrama Semarak ni..jumpa member2 yang balik besok..ok ada entry terbaru wa bagi masuk jugak untuk tatapan kalian hehehe…sedikitlah gambar untuk anda semua hehhe…gambar Nescafe wa heheh..mau? buat sendiri..J


Friday, May 20, 2011

Aku,Friendster dan Facebook

Assalamualaikum.

Macam semua? Masih sihat? Masih ok? Atau sudah KO? Hahhaha wa gurau saja tu..wa sekarang dalam ketegangan haha..sebab apa? Sebab wa sekarang ada 3 lagi paper exam mau kena jawab..semua paper yang bleh bikin gila hahah..banyak lagi kena study ni..tapi ada jugak kesempatan untuk wa update blog wa ni…petang kemarin wa baru habis jawab paper Falsafah Pendidikan Di Malaysia. Perghh! Boleh gila tau menjawab..ni lah kalau study last minute ni,mengharapkan soalan spot..bukan bleh percaya seratus peratus..org cakap sampai ke tahap maksimum sudah wa befikir kemarin tu semata-mata untuk memenuhkan ruangan kosong yang ada dalam kertas jawapan tu..wa harap bleh pakai jugak jawapan wa tu hehe..aminn..ok lah cukup set induksi wa untuk entry ni hahah langsung x kaitan antara wa jawab exam dengan tajuk entry wa kali ni kan hahah..



Sapa2 sini yang masih ada akaun friendster? Kalau ada sila angkat tangan macam saya..heheh..mungkin friendster wa tu besawang sudah haha..lama da wa x bukak,pasworg dengan username pun wa lupa..macam mana lagi wa mau bukak kan…dulu masa wa masik sekolah menengah semua orang sibuk dengan friendster..wa dulu2 masih buta IT ni mana lah faham bab2 friendster tu..masa tu kira friendster tu satu kelengkapan untuk muda mudi lah..facebook2 ni belum wujud lagi..mungkin masa tu Mark Zuckerberg pengasas facebook tu pun mungkin main Friendster jugak..masa wa baru tingkatan 2..sepupu sepapat wa semua main friendster ni..bila kita orang kumpul ramai2 masa cuti di rumah nenek wa..masing tunjuk friendster dorang..wa ni yang buta friendster mana lah faham..tengok jak lah dorg main..bila Nampak awekss cun trus add jadi kawan,lepas tu tengok-tengok gambar..ntah apa lagi dorg buat tu..

 Encik Mark Zuckerberg

Masa naik form 4 wa masih belum ada akaun friendster tu..masa tu wa sekolah di SM Teknik Keningau..kalau masa rehat wa dengan member2 wa semua mesti lepak d perpustakaan..sebab apa? sebab sejuk ada Air-Cond hahah..sambil lepak2 tunggu masa masuk kelas tu..wa tengok lah member2 wa yang cun2 IT ni..chek2 friendster dorang..wa macam biasalah duduk belakang tengok jak..masa tu sapa ada friendster yang cun profile dia siap ada blink2 lagi memang top lah haha..ada yang eksen sket bleh lah tunjuk2 dengan member yang dia punya profile tu..bagi tau macam mana mau ganti untuk dapat colour ni,blink2,springkle2..pergh! kira memang dial ah yang cun..”mula2 masuk website ni pastu copy code ni then paste di friendster kita”.” Wa pun lupa sudah d mana wa copy ni code,kamu cari sendiri lah (sengaja buat2 lupa saja x mau org lain punya profile begitu)”.agak-agak macam tu lah jugak bunyi dia member wa tu berkata-kata hehe..
Remaja-remaja sebaya dengan wa masa tu memang gila friendster..sampai ada yang tiap hari mau chek friendster masing2 semata-mata untuk tengok profile dorg kalau-kalau ada yang komen..kalau mau mengurat awekss tu mesti minta friendster dengan no fon..ada member wa yang dapat aweks dari friendster tu lah..mula2 add aweks tu,pas sudah kena add mula lah berbalas2 komen..kira macam mengayat lah kunun..lepas tu mula lah minta no handphone…handphone time tu pun nokia 3310..haha kira top sudah tu...ringtone dia masih yang monotone,bleh buat ringtone sendiri hahah..tulah kebaikan ada friendster jugak ni haha..tapi bagi wa yang masih buta friendster ni masih dengan dunia wa yang x berapa mengambil berat friendster2 ni hahah..bagi wa bukan da yang best jugak main friendster ni..

Lepas habis sekolah menengah wa masuk ILP..then sana lah mula berjinak2 dengan dunia friendster ni hahha..semuanya bermula di kelas IT,masa tu ada kelas untuk ahli2 kelab fotografi..masa pensyarah tu bagi tunjuk pembentangan dia, wa ngan member wa duduk di belakang main computer hahha,,mula2 member wa tu bukalah frindster dia..ntah macam mana wa bleh minta dia tunjuk untuk buat akaun friendster hari tu haha..sejak hari tu wa dengan rasminya ada akaun friendster sendiri hahha..tapi lepas ada akaun tu pun bukan selalu wa bukak friendster wa tu,sebab wa rasa x apa pun yang menarik haha..sampailah wa masuk IPG,lepas masuk IPG ni lain sudah..kira zaman ni zaman kejatuhan friendster sudah haha sebab ramai sudah orang guna facebook,tidak terkecuali wa ni haha.facebook lagi mesra pengguna,siap boleh chat lagi haha..banyak lagi lah pasal facebook yang lagi advance dari friendster..ok lah rasanya tu  jak lah cerita pasal wa dengan facebook dan friendster ni hahha,kalau sudi tu add lah facebook wa, ada tu facebook badge wa d tepi blog ni hehe…ini lah entry yang paling panjang wa pernah tulis hahah..ok lah wa pun banyak kerja lagi..ada masa wa update lagi blog wa ni ok hehe..mungkin entry depan pasal wa dengan yahoo messenger ataupun skype..sapa tau kan? Hahaha.. 





Monday, May 16, 2011

Apa cherita minggu ini..

Assalamualaikum,

Salam sejahtera semua,wa sebenarnya dalam beberapa minggu ni sibuk sikit buat ulangkaji untuk exam wa minggu ni..kertas pertama wa kena ambik kertas Falsafah dan Pendidikan di Malaysia..pergh bulih gila membaca bab2 falsafah ni..macam sejarah jugak masa SPM dulu..baru baca berapa muka surat mata ni macam sudah tidak tidur 2 malam,memgantuk betul..tapi bila bukak facebook tau pasang movie..confirm sampai besok pun tahan lagi mata ni..hairan2 heheh..mungkin kamu pun sama jugak macam wa kan..masuk bab2 membaca buat mind map ni..lemah lah wa..tapi apa2 pun untuk mengejar kejayaan itu bukanlah mudah..ini adalah satu cara untuk mendapatkan kejayaan. Hanya orang yang cekal dan sabar sahaja mampu untuk menghadapi semua ini..cewaah! macam penceramah motivasi jak wa ni kan heheh..

Hari ni kebetulan hari guru,so wa pun mau mengambil kesempatan ni untuk mengucapakan terima kasih lah kepada semua guru,ustaz dan ustazah yang telah mengajar wa dari kecil sampailah wa besar sekarang..tanpa insan yang bergelar guru mungkin wa tidak seperti sekarang..sebenarnya wa pun lupa sudah bila tarikh hari guru ni..bila wa bukak facebook berduyun2 org tulis status ucap selamat hari guru..then tiba2 petang tadi wa punya incik bapak send sms cakap selamat hari guru..hehe wa rasa sms tu pun dia forward dari murid2 dia yang bagi heheh pas tu send tempat wa hehe..tapi x pa..bapa wa adalah seorang guru yang terbaik bagi wa..sebab apa..hasilnya wa dapat lihat anak-anak murid di ada yang jadi doctor,peguam,pilot,jurutera,polis dan ada sudah yang sama2 menjadi guru di sekolah tempat beliau mengajar..

Pepatah melayu mengatakan “mana tumpah kuah kalau tidak ke nasi” rasanya wa pun macam ni jugaklah..wa ni bakal seorang guru pun mungkin dapat tempias dari bapa wa jugak kan..hehe mostly my family jugak semua cikgu..rasanya muka family wa ni sudah dicop jadi pendidik kot haha..tapi tak pa yang penting guru adalah satu pekerjaan yang mulia kan hehe..

Seminggu lagi dari sekarang wa sudah mula cuti semester,wa pun tak tau apa wa mau buat masa cuti,memandangkan cik Awek pun masih berada di Mukah Sarawak..wa pun x tau mau buat pa..selalu klu cuti2 macam ni..ada jak rancangan wa dengan Cik awek wa hehe,,jalan2 dating2 kunun kan hehehe..tapi tak palah yang penting cik awek wa berjaya menghabiskan praktikalnya di sana dengan jayanya..flight wa balik KK pun kena hari sabtu.fuhh lama jugak kena tunggu tu..lepas tu lagi kena singgah di Sandakan..malam baru sampai kk tu..tapi x pa..yang penting wa enjoy jalan2 dulu kan hehe,,sapa2 member yang ada d Sandakan tu bleh lah datang2 jap d airport Sandakan tu teman2 wa barang sejam dua sambil2 tunggu flight balik kk heheh..ok lah wa pun kena sambun g study balik ni..da masa da kesemoatan akan wa update jugak blog wa ni..err gambar buat masa ni belum ada lagi..nanti ada gambar baru wa ambil akan wa upload jugak..sekali dengan penerangan sekali..sabar peminat heheh..ok lah sampa jumpa lagi..doakan wa berjaya untuk exam wa kali ni ok…


Monday, May 2, 2011

Jalan-jalan ke Semporna






 
 Dari kiri:Gerald,Joe,Erfan,Richie,Riko. wa di tengah tu berdiri :)


Assalamualaikum..
Hello semua,lama wa x update blog wa ni mau seminggu jugak kan...tau lebih kan hehe..sori ok,wa minta maaf banyak2.Ok lah,entry kali ni wa cerita pasal kemarin wa jalan2 dengan member wa ke Semporna. Saja jalan2 lepas tekanan hehehe,lagi pun wa sudah sebulan tidak keluar kampus ni..bejimat konon. Wa ke Semporna ni pun sebab dapat jemputan dari member wa,member wa tu jemput pergi tengok majlis khawin abang dia tu. So kami pun pergi lah sana. Kami mula jalan tu pukul 5.30 petang sebab tunggu satu orang member tu balik dari KL,kita orang konvoi ramai2 pakai 3 kereta semua..memang bestlah tapi ada jugak yang tidak best ni,wa seorang yang rabun so bila jalan malam susah sketlah untuk drive lebih2 lagi bila berselisih dengan kereta,

Sampai jak di Semporna kita orang terus gerak ke rumah member wa tu,masa wa sampai tu family dia tengah siap2 mau ke rumah pengantin perempuan,so kita orang pun terus gerak sama ke destinasi rumah pengantin perempuanlah. Masa sampai sana tu memang rtamai tetamu,waktu tu jam sudah menunjukkan pukul 8.30pm. pengantin pun sudah duduk atasa pelamin. bagi wa inilah pertama kali wa menyaksikan perkhawinan suku kaum bajau di semporna ni. bila pengantin tu di jemput untuk mengalai mereka akan menari sambil tangan di lentokkan,pas tu adalah macik2 tau tetamu yang bagi sisip duit di jari pengantin lelaki tu dengan perempuan,wa tengok ada RM10,5 dan paling besar tu diaaa RM50 haha..wa rasa kalau wa pun boleh menari mcm tu mau jugak wa dapat barang seratus dua ratus malam tu hahahhaa! main2 jak..

Malam tu jugak wa tiba2 dilantik untuk jadi ambil gambar dengan family member wa tu hehehe..wa pun ok jak lah lagi pun bukan susah pun ,ada jugak member wa sana ambil gambar

Jam 1 pagi baru kita orang balik umah hahah,pas sampai umah tu bukan semua tidur..semua duduk lepak2 di anjung rumah member wa tu..haha..kita orang kumpul ramai2 minum nescafe sejuk haha..dari cerita seram2 sampailah cerita politik..bila azan subuh baru kita orang mauk tidur tu pun bukan tidur hahah..x tau kenapa x dapat tidur malam tu..besok pagi dia tu member wa tu awal lagi goreng mee untuk sarapan..ingat dengan mak wa di kampung sedia sarapan awal pagi macam tu..pas habis sarapan tu kita orang ramai2 mandi laut hahha..bestlah jugak mandi di laut ni hahah..habis kulit kena surn burn hahha..hitam2 suma..macam kena salai haha..petang tu dalam jam 2 lebih we all balik ke Tawau..yang x best lagi wa kena drive member di belakang syok jak tidur hampeh betul..sudah semalam x tidur...penat gila heheh..ok lah tu jak cerita wa masa wa jalan2 di Semporna heheh..nanti wa jalan2 lagi wa cerita dalam entry lain ok..


MOHAMAD HARITH JANIUS
Sabah Freelance Photographer
Tel:014-374 2735 or 019-870 9394
Photo Stock:http://www.flickr.com/photos/tompinai
Skype:mohd_harith
Emel:harithinc@yahoo.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...