All Rights Reserved | Harith Photography 2017

Sunday, November 13, 2016

Cherita Hujung Minggu



Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Kipas bilik berpusing laju, anggaran kelajuan guwa anggarkan adalah 200rpm namun regulator kipas guwa setkan ke nombor 5. Sedikit kelesuan dan kehangatan bahang matahari siang hari tadi dapat dikurangkan.

Guwa capai kotak rokok haram tanpa cukai dia atas meja yang jelas terpampang di muka hadapan gambar seorang lelaki terlantar sakit di katil hospital dek kerana terlalu banyak menghisap rokok barangkali. Ahhh peduli apa guwa gambar itu, yang penting tekak ini dapat menghisap asap yang dikeluarkan daripada pembakaran tembakau yang dalam kajian doktor-doktor bijak pandai mempunyai beribu-ribu jenis racun. Namun guwa punya pandangan apa yang haram itu bisa kita halalkan dengan cara mengenakan cukai. Namun guwa cuba tegaskan disini rokok tetap bahaya untuk kesihatan.

Penapis rokok berwarna putih suci itu sudah guwa selitkan diantara bibir guwa yang mungkin akan mencumbui bibir-bibir gadis cantik di luar sana. Percikan api dari pemetik api guwa dekatkan dihujung rokok. Tembakau sudah mula terbakar,  asap putih suda mula berkepul-kepul guwa lepaskan di ruang atmosfera bilik rumah sewa guwa. 

Telefon pintar jenama buah apel guwa capai, lalu perlahan guwa lepaskan kabel yang bersambung di bahagian punggung telefon pintar itu. Pantas jari jemari keras ini mengusap lembut muka hadapan telefon pintar ini yang kadang kala tidak juga terlalu pintar guwa rasakan. Jika dulu aplikasi pertama akan dibuka adalah sistem pesanan ringkas (SMS) akan guwa selidik dahulu. Namun dunia sudah berubah, dulunya katak dibawah tempurung, kini katak sudah pandai berteduh di perhentian bas jika hari hujan. Perisian whatsapp guwa buka dahulu, satu persatu guwa tinjau dari pesanan orang perorangan sehinggalah kepada pesanan kumpulan.
**********************************

bersambung....

Monday, February 15, 2016

Mukadimah 2016










Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha mengasihani..

Kotak rokok dicapai lalu guwa keluarkan sebatang dan sisipkan di celah mulut, pemetik api jenama 
kingkong guwa gores lalu menghasilkan percikan api seterusnya membakar rokok yang tadinya guwasisipkan di celahan bibir. Sekali tarikan nafas sekali itulah asap berkepul di udara guwa lepaskan di 
ruang atmosphera bumi. Komputer riba yang dari tadinya guwa pandang seakan akan tersipu malu untuk memandang kembali kepada guwa. Dari mana untuk guwa mulakan tulisan ini, sudah setahun guwa meninggalkan gejala ini. 

Lantas guwa meninggalkan meja kerja guwa lalu menuju dapur. Nescafe 3 in 1 guwa tuang kedalam cawan lalu air hangat guwa siram kedalam gelas. Kalaulah gelas ini mampu untuk berbicara sudah 
tentu beliau akan meraung kepanasan, arghh tinggi bangat imaginasi guwa..kok sampai begitu sekali..Ehh jap! Kenapa macam dialog dalam drama indon ini. Ok! Cukup...mukadimah merapu yang paling legend guwa pernah tulis hahhaha. Sudah lama guwa tinggalkan blog ni, dan ada juga member-member yang dulunya follow blog guwa PM (not prime minister) dengan guwa..bila mau update blogBila mau upload gambar baru. Dengan tenang guwa menepis soalan-soalan mereka. Guwa cakap nanti kalau guwa ada masa guwa upload gambar, guwa upload entry barutungu peminat,sabar peminat.lalu mereka pun membawa diri kecewa dengan jawapan yang guwa lempiaskan kepada mereka. Cehh macam lah guwa ni femes kunun..puikkk hahahha..

Setahun lebih guwa tinggalkan zaman belajar di IPG, Setahun lebih tu juga sudah tinggalkan meja 
kerja guwa disana. Guwa rindukan meja itu, guwa rindukan suasana bilik guwa, walaupun bilik kecil dan dipenuhi bermacam aset kerajaan Malaysia namun guwa tetap rindukan suasana itu, bilik yang menjadi sumber inspirasi untuk guwa berkarya banyak kenangan guwa tinggalkan disana. Namun yang pergi biarkan pergi, hidup mesti diteruskan, hati kena tabah untuk menghadapi hari-hari mendatang. 

Sekarang semua sudah berubah, guwa sudah bekerjaya. Punya tanggungjawab kepada kerja dan 
keluarga. Mungkin satu hari kalau ada rezeki guwa juga akan mendirikan rumah tangga. 
Persoalannya dengan siapa? Dan bila? Kita tunggu di episod akan datang hahahhha..

Oklah, rasanya sampai sini dulu untuk entry kali ni, sekadar untuk meringan kan tangan untuk giat 
aktif menulis blog kembali. Entry akan datang guwa upload cerita pasal tanah jajahan guwa yang 
baru. Nescafe gua tadi pun sudah sejuk jadii kita tangguh dulu cerita ni disini..byee byee :)

* Sedikit gambar guwa upload yang guwa ambil hujung tahun lalu dan awal tahun 2016 ini dan 
pastinya sesuai untuk tontonan semua lapisan masyarakat :)

Thursday, October 9, 2014

Ini Cerita Guwa

Entah mengapa malam ini mata guwa sukar untuk di lelapkan…”arhhh mungkin kesan pengambilan kaffien tadi mungkin” bisik hati kecil guwa..silap juga tadi masa lepak di  Kedai Mamak paling ngeetop di kawasan kediaman guwa ini guwa bantai neskape susu satu gelas besar…confirm malam ni tidur pukul 2 pagi.

Tiba-tiba guwa teringat pesan mahaguru guwa dulu masa guwa bertapa di di sungai Bunsit dulu..kata beliau “ kalau tidak dapat tidur malam..mungkin ada orang ingat sama kamu tu” tiba-tiba flash back mahaguru guwa tu hilang kerana seekor nyamuk telah menglovebite pipi guwa..guwa pun fikir-fikir siapa juga yang ingat2 sama guwa ni..kalau cakap sumandak mau ingat sama guwa jauh sekali…guwa masih single. Ohh mungkin ex..ex guwa yang pernag singgah di hati guwa untuk mewarnai hidup guwa ingat sama guwa..ahh biarkan saja mereka..ini semua dunia..monolog dalaman guwa berkata.

Lantas guwa bangun dari tempat beradu guwa..menuju ke locker lantas mengeluarkan komputer riba yang guwa simpan di dalam. Sebaik guwa guwa menghidupkan laptop guwa..guwa mengklick pada google chrome..niat di hati untuk membuka mukabuku lah..
3 minit kemudia, guwa sudah bertentang mata dengan muka hadapan log masuk mukabuku..” lambat pulak internet malam ni”..rungut guwa. Selepas menunggu hampir 3 minit barulah guwa dapat log masuk ke dalam mukabuku…, bila cakap 3 minit ni ingat plak iklan Meggie dulu-dulu..meggie kari 3 minit sedap dimakan cepat dimasak. Sudah menjadi lumrah alam Meggie menjadi makanan utama masa belajar seperti mana yang guwa hadapai sekarang ini. Kehidupan sebagai seorang mahsiswa di Universiti Balkos sedikit sebanyak mengajar guwa erti kehidupan sebagai pelajar, ok kita tinggalkan cerita Meggie, nanti karang guwa huraikan bab megie beserta tinjauan literature parah lagi nanti. Berbalik kepada cerita mukabuku, selepas hampir 3 minit menunggu barulah post-post dalam facebook guwa dapat tinjau satu persatu. Namun ada satu post yang membikin hati guwa tersentuh…….

“Undangan perkhawinan Syafiqah & Azizul “  (Bukan nama sebenar). Patutlah malam ni guwa sukar untuk tidur…ini pulak cerita dia. Ex guwa yang suatu ketika dulu pernah bersama-sama guwa mengharungi suka duka akan melangsungkan perkhawinan dengan jejaka pilihan beliau. Ligat minda guwa mengimbas kembali detik-detik perkenalan bersama beliau dulu ketika kami sama-sama belajar di sebuah IPTA di Kota Kinabalu….kepada sesiapa yang pernah membaca entry cerita Cinta Sup Ayam di status mukabuku guwa tau lah tu ceritanya hahahaha..Guwa lihat beliau juga menginvite guwa untuk kemajlis beliau..pantas guwa mengklick pada [maybe]..
Bukan guwa tidak mahu kemajlis beliau, tetapi dengan bebanan kerja guwa sekarang mungkin menjadi penghalang bagi guwa untuk menghadirkan diri ke majlis beliau. Lagipun majlis tu berlangsung pad hujung minggu dan guwa pun sedang sibuk menyiapkan kajian guwa.
Saat perkenalan dulu dan saat bersama ketika itu memang indah…tapi apakan daya..kusangkakan panas sampai ke petang rupanya ribut salji di tengah hari. Guwa redha dengan keputusan beliau untuk pergi meninggalkan guwa. Mungkin jodoh kami tidak ada..Tulang rusuk guwa mungkin ada pada wanita lain bukan pada beliau..ecehh ayat kahkahkah..

Sambil guwa layan lagu yuna yang mendayu-dayu diwaktu malam yang dingin. Guwa meninjau-ninjau profile facebook ex guwa tu. “ Khawin dengan pilot pulak dia ni” selepas guwa terlihat gambar beliau bersama bakal suaminya. Sesuai lah beliau khawin dengan pilot sebab beliau juga merupakan seorang pramugari sebuah syarikat penerbangan swasta…(ayat guwa ni macam ilmiah bangatt).. mungkin detik perkenalan mereka di dalam kapal terbang juga. Patutlah gambar-gambar pre wedding dorang pun dalam kapal terbang… Guwa masih ingat ketika menghantar beliau untuk sesi temuduga pengambilan pramugari ketika itu… Guwa siap tipu dengan ketua jabatan guwa yang guwa kena balik kampung di Keningau sebab ada urusan peribadi, sekali dengan surat doktor yang guwa edit dari scrib hahaha…barulah guwa punya cuti lepas. Sudahlah ketua jabatan garang macam singa, tapi untuk pengorbanan sama guwa punya sumandak, ehh dulu sumandak sekarang ex sudah..guwa sangup berhadapan dengan beliau..(perghhh ayat =) )

Seperti mana yang guwa cakap tadi, mungkin jodoh kami tiada…selepas beliau tamat latihan dan mula bekerja sebagai pramugari..hubungan kami mulai dingin dan selepas itu kami mula mengambil haluan masing-masing. Setahun selepas itu baru lah beliau menghubungi guwa kembali. Namun ketika itu hati guwa sudah tertutup untuk beliau kerna ketika itu guwa sudah bersama kembali dengan kekasih lama guwa ketika masih dibangku sekolah. Beliau ada menyatakan untuk kembali bersama guwa….memang perasaan sayang itu masih ada…tapi cepat2 guwa tepis godaan cinta beliau yang murni itu ke tepi…

Selepas 5 tahun kejadian itu berlaku..guwa kembali sendiri.. menghadapi hidup-hidup yang mendatang, Sumandak guwa selepas guwa putus dengan beliau  turut pergi meninggalkan guwa…Guwa harap mereka yang pernah singgah di hati guwa akan berbahagia dengan kehidupan mereka...mungkin juga malam ini mereka sedang mengingati guwa..itu pasal guwa tidak boleh tidur….

Perut lapar…..guwa capai kunci kereta dan meluncur laju menuruni bukit taman perumahan guwa… ke arah pusat bandar…destinasi dituju adalah Mekdi…isi perut dulu…30 minit kemudian guwa sudah melahap makanan di hadapan guwa....guwa jeling meja sebelah ada amoi solo-solo sedang khusuk membaca novel.... beliau juga menjeling ke arah guwa..lantas guwa berikan senyuman kepada beliau.....dan disitulah detik perkenalan kami bermula.... =)





Sunday, June 30, 2013

Kuching Sarawak Tour 2013 | Part 1










Assalamualaikum

Berikut merupakan catatan perjalan wa sepanjang berada di Sarawak dan Kuching khususnya….ehh kejap-kejap..apa pasal bunyi ayat pembukaan wa tu macam soalan pengajian umum tingakatan 6? Argghh biarlah..yang penting wa tulis..orang faham hehe…. Ok semua..kali ni entry wa bagi masuk pasal cerita wa jalan-jalan di Kuching hari tu…bukan ada job besar pun wa turun kesana cuma untuk mengambil gambar mengenai budaya orang-orang sana, merasai pesta gawai, merasai makanan tradisional orang sana dan macam-macam lagi lah..kalau wa tulis sini..mungkin 2 hari 2 malam x habis haha..senang cerita kamu trun sendiri kesana dan rasai pengalaman sendiri..hehe ayat tu ala2 macam pengacara exkplorasi pulook hahah…wa kesana pun bukan lama dalam seminggu mcm tu lah…lepas tu bajet tersangatlah bajet….biasalah..yg pnting gambar bnyak..bukan datang untuk shooping pun.. ok lah sedikit catatan semasa wa disana..
Seawal pukul 5 pagi wa sudah bangun untuk sedia menuju ke airport, pagi tu wa punya parents yang hantar…semangat dorg ni..lepas selesai urusan cek in wa trus masuk dalam balai pelepasan..perghh belum sampai Kuching wa sudah rasai aura-aura gawai tu..dri budak kecil sampai amoi2 sampilah aunty2 yg duduk sebelah wa masa tunggu kapal sampai..semua cakap pasal gawai..hahaha..semangat dorg ni..masuk dalam kapal pun mcm tu jugak..brader sebelah wa dengan amoi dia pun crita pasal gawai..sennag cerita kalau raya punya peeling tu..wa convert ke pesta gawai punya peeling lebih kurang mcm tulah..kalau ada yang kureng faham..sila abaikan hehehe..lebih kurang mcm tulah wa punya analogi....wa malas juga mau kacau brader sebelah wa tu dengan soalan yang bermacam-macam ..ganggu privasi dia sama golporen di plak..wa tutup mata tidurlah..sambung tidur wa yang gantung tu..
Lebih kurang satu 1 jam 30 minit wa sampai di lapangan terbang Kuching..lepas ambil beg,settle urusan di imegresen wa trus halo-halo wa punya member si step…perbualan kami lebih kurang mcm ni.

Harith: hello..boleh saya bercakap dengan cik step?
Step: yess..sayalah ni…Harith ka ni? (Suara husky giteww hehe)
Harith: ya..sayalah ni….mana ko? Sya di depan pintu ketibaan sudah ni..
Step : O..saya park depan pintu ketibaan jugak ni..cari kenari warna hitam..
Harith: O..ok..ok Nampak sudah…

Lebih kurang mcm tu lah perbualan kami masa dalam talipon..hahahha…tetttt itu semua tipu..saja wa tulis kasi dramatic sikit entry wa ni hahahha..lepas wa loading barang2 dalam kereta, member wa ni bawak wa jalan-jalan tengok Bandar Kuching dulu..lepas tu gerak ke Kubah Ria untuk makan…haha..senang cerita kuching ni macam-macam ada..pasal makan..no problem. Hari pertama wa rasa Laksa Sarawak…wa cakap sama luu..perghhh..kalau rasa..terangkatt woo haha..datang Kuching rasa sendiri heheh..
Hari pertama ni wa Cuma melawat di Muzium Sarawak, menurut informasi yang wa dapat..muzium Sarawak ni merupakan muzium yang tertua di borneo dan muzium etnologi yang terbaik di asia..perghh..dalam muzium ini ada macam-macam...x percaya datang sendiri tngok.. (malas tulis panjang2). Lepas habis ronda muzium Sarawak ni..member wa dengan kazen beliau..bawak wa jalan-jalan area waterfront dengan kawasan-kawasan sekitar..sekali lagi wa cakap sama lu..macam-macam benda wa jumpa..dan yang paling best..kawasan india street tu memang port yang paling sesuai untuk buat street photo, untuk penggemar gambir sarawak, area ni banyak jual..boleh diskaun lagi hehe…lepas puas pusing-pusing wa trus gerak balik rumah member wa..transfer gambar.cas kamera lepas tu tidur…lepas tu wa punnya entry pun sampai sini dulu haha..nanti wa sambung entry kedua..macam dalam drama-drama plak ada episod2 hehe..ok semua..next entry wa sambung cerita wa.. sedikit gambar wa share untuk semua hehe….enjoyy J




Nota Kaki : maaf kalau penulisan entry wa sedikit jengkel..wa kureeeng mood mau menulis.. :)


Monday, May 6, 2013

Alasan-alasan musnasabah dan munasarawak







Assalamualaikum

Pertama sekali wa minta ampun dari hujung rambut sampai hujung kaki..well why d becos wa lama sudah x hupdate blog wa ini..bukan apa..wa busy dengan kerja2 dunia-dunia yang fana dan tidak tahu bila penghujungnya..namun begitu..selepas meneguk segelas neskafe 3 in 1 pemberian member wa dengan tetiber satu aura meresap masuk ke dalam diri ini dan membisikkan satu suara halus kepada wa untuk besemangat dan menulis barang sepotong dua ayat dalam blog ini..wa tau bukan ada pun orang yang akan membacanya..tapi cukuplah sekadar menulis dan mengupdate blog ini….mungkin cara penulisan wa ini bukanlah satu kaedah yang betul dan penggunaan laras bahasa yang campur aduk..namun bagi wa cukup bagi sesiapa sahaja yang membaca dan memahami apa yang cuba wa sampaikan dalam penulisan wa ini, meskipun ramai yang tahu bahawa wa sekarang sedang sibuk menyiapkan kajian mengenai penggunaaan bahasa yang betul dalam kalangan pelajar-pelajar di institusi pengajian tinggi..Tetttttttttttt itu semua tipu J…(part kajian tu harap jangan percaya).

Ok lah cukup mukadimah sebagai pembuka kata, mungkin ramai yang tanya kenapa,mengapa,dan segala macam persoalan yang bermain di kepala kamurang knpa blog wa lama tidak update..ok alasan pertama yang wa rasa mungkin boleh diterima.

1. Talian internet kurang bagus.
Mungkin ramai dalam kalangan kita yang merupakan pengguna tegar internet menghadapi masalah kelambatan kelajuan intrnet yang lambat mengalahkan kelajuan siput Babss. Seperti juga wa, masalah itu adalah masalah utama yang wa hadapi dari dahulu sehingga kini. Entah sampai bila masalah kelajuan internet ini akan berakhir..harap selepas pilihanraya ini taraf internet di negara ini akan mengalami satu transformasi yang mendadak.

2. Kesibukan melapaui batas.
Seperti mana insan lain yang bergelar pelajar institusi pengajian tinggi sebegitu juga dengan diri wa sebagai seorang pelajar institusi pengajian tinggi awam. Perkara paling common dalam diri sebagai seorang pelajar adalah kesibukan menguruskan asaiment,pembentangan,tugasan rasmi dan hal-hal kesibukan yang lain. Itu belum campur kesibukan menguruskan gilpren,boypren heheh..ok sila abaikan yang itu. Semenjak dari awal tahun ini wa agak sibuk menguruskan bermacam-macam aktiviti institute bermula dari sukan sehinggalah asaiment,praktikal dan sebagainya. Alasan ini wa rasa paling mustajab bila lambat datang dating dengan gilpren atau boypren kan kan kan ??

Pian: Sori sayang lambat datang…
Tijah: Apelah u ni..asyik2 lambat datang.
Pian: alah sayang busylah di kampus tu tadi..banyak kerja…asaiment pun kena hantar hari ni..tulah lambat datang..sori k..
Tijah : yelah2….yesterday cakap ada meeting..hari ni hantar asaiment..besok2 apa lagi alasan.
Pian: ok sory2..besok x lambat lagi..jon sayang belanja tengok wayang iron man 3..best citer dia..
Tijah: ok janji tau…cam tulah baru sayang~~~ (dasar materealistik).

3. Komitment aktiviti lain.
Most important thing when we do something is commitment, and when you gave 100% commitment the end of the product is superb..eisseh speking English kunun hahha..sori atas kesalah kalau ada kesalahan grammar..almaklum wa bukan english education…heheh ok komitment, semua orang tau apa itu komitment…kalau yang kureng tau sila google sendiri ok..sebagai pelajar sepenuh masa..wa terpeksa memberikan komitment sepenuhnya dengan aktivti yang dianjurkan oleh pihak institusi..so bila komitment sdah diberikan wa terpekasa mengabaikan penulisan blog ini buat sementara waktu..bukan tinggal terus..Cuma bila ada masa free macam skang ni baulah wa berkesempatan untuk mengupdate blog.. J

So rasanya setakat ini itu sajalah alasan yang wa boleh kongsikan dengan kamurang semua…o ya..mungkin sebagai  makluman kepada semua..wa skang ni terpaksa dengan berat hati menghentikan operasi gambar menggambar disebabkan kamera wa baru saja dicuri oleh pencuri professional…beserta dengan hardisk wa..sedih2..namun apakan daya wa terpaksa merelakan ia pergi…Cuma tinggal 3 minggu sebelum wa bercuti, sebelum tu wa terpaksa menempuh perjalan 2 minggu terkhir exam..doakan wa tenang menjawab exam J.. dan selepas tu wa akan meneruskan pengembaraan solo wa di Sarawak….pasal cerita pengembaraan wa di Sarawak akan wa cerita entry akan datang.. so sebelum wa tinggalkan kamurang harap kamurang enjoy tinguk gambar yang wa sempat ambil guna HP 3310 wa tu heheh.. ok semua..bye2 see you..

v  Nota kaki: PRU 13 baru sahaja melabuhkan tirai, harap semua janji yang ditabur dikotakan J


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...