All Rights Reserved | Harith Photography 2017

Wednesday, March 30, 2011

Tinggal Kenangan


*gambar atas dan bawah :Arwah Shachess (depan) duduk dari kiri.
Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Saya bukak entry blog saya kali ini dengan cerita yang sedih dan dapat menjadi pengajaran yang sangat bermakna kepada diri saya dan juga yang membaca apa yang saya tulis disini. Pada tanggal 30.3.2010 saya telah dikejutkan dengan kematian seorang rakan karib saya , berita ini amat mengejutkan bagi kami semua yang mengenali insan yang bernama Sachess Qaspie...siapa sangka seorang yang periang dan peramah sanggup bertindak sedemikian..bagi saya kenangan bersama semenjak kita di bangku sekolah adalah satu kenangan manis yang tidak mungkin saya lupakan. Banyak persoalan timbul di kepala ..mungkin segala persoalan yang timbul hanya mampu dijawab oleh yang maha ESA..

Saya mula mengenali insan yang bernama Sachess Qaspie ini sejak dari tahun 4 ketika sama-sama bersekolah di Sk Bingkor Keningau..sebagai rakan, saya sifatkan arwah sebagai seorang yang periang,suka menolong dan tidak kedekut dengan ilmu yang beliau ada. Ketika masih sama2 bersekolah dahulu arwah adalah seorang yang bijak dan mudah memahami apa yang diajar oleh guru di dalam kelas..bagi saya dan juga rakan yang pernah sama2 bersekolah dengannya,arwah adalah tempat bagi kami untuk meminta tunjuk ajar.Setiap kali musim cuti semester mula,kita orang akan kumpul2 cerita pasal aktiviti masing2,cuti ni pa aktiviti mau buat,gelak tawa..Saya masih ingat kali terakhir berjumpa dengan arwah pada hari jumaat tahun lalu dan ketika itu beliau bergegas untuk ke Kota Kinabalu untuk ke pulang ke Sarawak..siapa tahu pertemuan itu adalah kali terakhir.. Namun semua itu semuanya hanyalah kenangan..bagi kita yang masih bernyawa hidup mesti diteruskan..

MOHAMAD HARITH JANIUS
Sabah Freelance Photographer
Tel:014-374 2735 or 019-870 9394
Photo Stock:http://www.flickr.com/photos/tompinai
Skype:mohd_harith
facebook:www.facebook.com/Mohamad Harith
Emel:harithinc@yahoo.com

Thursday, March 3, 2011

Gambar sepanjang awal tahun 2011


Assalamualaikum..
Satu lagi entry pada bulan mac ini..kali ni wa mau bagi masuk gambar-gambar yang wa ambik awal tahun ni..soryy..lambat upload..sebenarnya gambar2 ni wa telah upload dalam facebook wa..lambat skit upload dalam blog..sapa2 yang sudah add wa di facebook tu mungkin sudah namapak gambar2 ni..ok lah ckp banyak pun x guna harap korang enjoylah tengok gambar yang ambik ni..ok bye..see u di lain entry...

*nota kaki: baru balik kuliah..badan pun masih penat.. :)

MOHAMAD HARITH JANIUS
Sabah Freelance Photographer
Tel:014-374 2735 or 019-870 9394
Photo Stock:http://www.flickr.com/photos/tompinai
Skype:mohd_harith
facebook:www.facebook.com/Mohamad Harith
Emel:harithinc@yahoo.com

Tuesday, March 1, 2011

Cherita aku masa di ILP (part 2)

Assalamualaikum
waduh sudah lama ngak update blog ni ya hehehe..sorilah bukan malas tapi busy dengan kerja2 di maktab ni walaupun pada dasarnya memang malas hehehhe..ok lah tu mukadimah dia sekarang ni wa mau cerita pasal cerita wa dulu di ILP sekarang ni part ke 2 hehe..

Dulu masa wa masih study di ILP kota Kinabalu,elaun yang diberikan pihak kerajaan cuma Rm300 tolak 200 untuk belanja makan minum..tinggal lah 100..dengan duit seratuslah wa dengan kawan2 survival untuk jangka masa yang panjang..sebab elaun kami kadang 2 bulan baru dapat..dengan elaun tu jugaklah wa betul2 menghargai nilai wang tu dan belajar untuk berjimat cermat..kalau masa hujung minggu tu kita orang member keluar kk ramai2..baru best hehe..(teringat plak masa2 tu ba)..walaupun dengan duit yang sikit..tapi we all tetap happy,belajar dengan bersungguh2 hehe..tapi ada jugak yang escape di asrama dulu tu...lambat datang kuliah hahah..tapi itu dulu..sekarang wa sudah berevolusi beb..hehehe...

Ok lanjut cerita..masa tunggu bas mau p kk tu..kita orang akan pastikan bas yang kita orang naik tu mesti city bus heheh..dulu city bus masih beroperasi dari kk - sepanggar. Sekarang ni city bus hanya beroperasi dalam bandar Kota Kinabalu jak...
Salah satu misi kenapa kita orang sanggup tunggu bas city bus adalah kerana.
1.BERHAWA DINGIN
2.TAMBANG MURAH (Rm 1.00)
3.BANYAK AWEK2 DARI POLITEKNIK( city bus ambik org d poli dulu bru blik kk)

haha tu lah antara sebab kenapa we all sanggup tunggu bas tu dari naik bus mini yang biasa tu..
ni lah city bus tu...
bila sampai kk jak..pot pertama kita orang singgah mesti BSN haha Bank Simpanan Nasional...pot ni wajib we all suma ambik duit dulu baru bleh enjoy kan heheh..pas tu kita orang akan bergerak dalam segerombolan (ayat tu ba) ke Centre Point KK..
Centre Point KK
Di CP ni lah kita orang menghabiskan masa berjam2 untuk pusing2,lepak..sambil melepas kan tension dengan tengok cewe2 yang lalu lalang hehehe tapi wa x mcm tu r..wa lebih suka untuk jalan2 usha2 kedai kamera..dulu2 mana mampu beli kamera..tengok jak lah..servay2 harga orang cakap hehehe...pas puas cuci mata,kita orang akan ramai2 naik tingkat atas sekali tempat tengok movie...masa beli tiket wayang tu we all akan pastikan di tangan kita org ada sekali kad matrix hehe..bukan pa time turn di kaunter tu wa akan tunjuk kad tu dengan awek yang jaga kaunter..student bleh dapat diskaun..jimat skit duit hahah...

Bila habis tengok wayang semua lapar..kita orang akan pakat ramai2 makan di bahagian bawah sekali CP tu....menu utama konpom nasi ayam CP harga dia berpatutan heheheh RM2.50..macik yang jual nasi ayam tu pun kenal sudah muka kita orang ni hahah...semua bajet geng..mau makan kepsi tau mekdi jauh panggang dari api...semua kena bajet..

 Last station sebelum balik ILP kita orang singgah di KK plaza..singgah di servay sana beli makanan asasi asrama hehe contoh meggie sedap dengan 3 in 1 hehe..lepas tu kita orang suma tunggu balik city bus depan milimewa tu hehe..pot ni sebenarnya bukan tempat tunggu city bus untuk balik sepanggar..we all naik sini bab x mau berebut kalau tunggu di tempat city bus punya parking tu depan mahkhamah kk (dulu)...bila dalam bas tu suma penat...nasib bagus dapatlah tempat duduk..klu nasib sikit bagus sampai 1borneo baru dapat tempat duduk..sepanjang tu bedirilah,kena2 dengan jalan yang sesak memang masaklah berdiri tu...

Ok lah..sampai sini jak wa punya cerita..ada masa wa cerita lagi ok hehehe....
bye2..

MOHAMAD HARITH JANIUS
Sabah Freelance Photographer
Tel:014-374 2735 or 019-870 9394
Photo Stock:http://www.flickr.com/photos/tompinai
Skype:mohd_harith
facebook:www.facebook.com/Mohamad Harith
Emel:harithinc@yahoo.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...