All Rights Reserved | Harith Photography 2017

Sunday, June 30, 2013

Kuching Sarawak Tour 2013 | Part 1










Assalamualaikum

Berikut merupakan catatan perjalan wa sepanjang berada di Sarawak dan Kuching khususnya….ehh kejap-kejap..apa pasal bunyi ayat pembukaan wa tu macam soalan pengajian umum tingakatan 6? Argghh biarlah..yang penting wa tulis..orang faham hehe…. Ok semua..kali ni entry wa bagi masuk pasal cerita wa jalan-jalan di Kuching hari tu…bukan ada job besar pun wa turun kesana cuma untuk mengambil gambar mengenai budaya orang-orang sana, merasai pesta gawai, merasai makanan tradisional orang sana dan macam-macam lagi lah..kalau wa tulis sini..mungkin 2 hari 2 malam x habis haha..senang cerita kamu trun sendiri kesana dan rasai pengalaman sendiri..hehe ayat tu ala2 macam pengacara exkplorasi pulook hahah…wa kesana pun bukan lama dalam seminggu mcm tu lah…lepas tu bajet tersangatlah bajet….biasalah..yg pnting gambar bnyak..bukan datang untuk shooping pun.. ok lah sedikit catatan semasa wa disana..
Seawal pukul 5 pagi wa sudah bangun untuk sedia menuju ke airport, pagi tu wa punya parents yang hantar…semangat dorg ni..lepas selesai urusan cek in wa trus masuk dalam balai pelepasan..perghh belum sampai Kuching wa sudah rasai aura-aura gawai tu..dri budak kecil sampai amoi2 sampilah aunty2 yg duduk sebelah wa masa tunggu kapal sampai..semua cakap pasal gawai..hahaha..semangat dorg ni..masuk dalam kapal pun mcm tu jugak..brader sebelah wa dengan amoi dia pun crita pasal gawai..sennag cerita kalau raya punya peeling tu..wa convert ke pesta gawai punya peeling lebih kurang mcm tulah..kalau ada yang kureng faham..sila abaikan hehehe..lebih kurang mcm tulah wa punya analogi....wa malas juga mau kacau brader sebelah wa tu dengan soalan yang bermacam-macam ..ganggu privasi dia sama golporen di plak..wa tutup mata tidurlah..sambung tidur wa yang gantung tu..
Lebih kurang satu 1 jam 30 minit wa sampai di lapangan terbang Kuching..lepas ambil beg,settle urusan di imegresen wa trus halo-halo wa punya member si step…perbualan kami lebih kurang mcm ni.

Harith: hello..boleh saya bercakap dengan cik step?
Step: yess..sayalah ni…Harith ka ni? (Suara husky giteww hehe)
Harith: ya..sayalah ni….mana ko? Sya di depan pintu ketibaan sudah ni..
Step : O..saya park depan pintu ketibaan jugak ni..cari kenari warna hitam..
Harith: O..ok..ok Nampak sudah…

Lebih kurang mcm tu lah perbualan kami masa dalam talipon..hahahha…tetttt itu semua tipu..saja wa tulis kasi dramatic sikit entry wa ni hahahha..lepas wa loading barang2 dalam kereta, member wa ni bawak wa jalan-jalan tengok Bandar Kuching dulu..lepas tu gerak ke Kubah Ria untuk makan…haha..senang cerita kuching ni macam-macam ada..pasal makan..no problem. Hari pertama wa rasa Laksa Sarawak…wa cakap sama luu..perghhh..kalau rasa..terangkatt woo haha..datang Kuching rasa sendiri heheh..
Hari pertama ni wa Cuma melawat di Muzium Sarawak, menurut informasi yang wa dapat..muzium Sarawak ni merupakan muzium yang tertua di borneo dan muzium etnologi yang terbaik di asia..perghh..dalam muzium ini ada macam-macam...x percaya datang sendiri tngok.. (malas tulis panjang2). Lepas habis ronda muzium Sarawak ni..member wa dengan kazen beliau..bawak wa jalan-jalan area waterfront dengan kawasan-kawasan sekitar..sekali lagi wa cakap sama lu..macam-macam benda wa jumpa..dan yang paling best..kawasan india street tu memang port yang paling sesuai untuk buat street photo, untuk penggemar gambir sarawak, area ni banyak jual..boleh diskaun lagi hehe…lepas puas pusing-pusing wa trus gerak balik rumah member wa..transfer gambar.cas kamera lepas tu tidur…lepas tu wa punnya entry pun sampai sini dulu haha..nanti wa sambung entry kedua..macam dalam drama-drama plak ada episod2 hehe..ok semua..next entry wa sambung cerita wa.. sedikit gambar wa share untuk semua hehe….enjoyy J




Nota Kaki : maaf kalau penulisan entry wa sedikit jengkel..wa kureeeng mood mau menulis.. :)


Monday, May 6, 2013

Alasan-alasan musnasabah dan munasarawak







Assalamualaikum

Pertama sekali wa minta ampun dari hujung rambut sampai hujung kaki..well why d becos wa lama sudah x hupdate blog wa ini..bukan apa..wa busy dengan kerja2 dunia-dunia yang fana dan tidak tahu bila penghujungnya..namun begitu..selepas meneguk segelas neskafe 3 in 1 pemberian member wa dengan tetiber satu aura meresap masuk ke dalam diri ini dan membisikkan satu suara halus kepada wa untuk besemangat dan menulis barang sepotong dua ayat dalam blog ini..wa tau bukan ada pun orang yang akan membacanya..tapi cukuplah sekadar menulis dan mengupdate blog ini….mungkin cara penulisan wa ini bukanlah satu kaedah yang betul dan penggunaan laras bahasa yang campur aduk..namun bagi wa cukup bagi sesiapa sahaja yang membaca dan memahami apa yang cuba wa sampaikan dalam penulisan wa ini, meskipun ramai yang tahu bahawa wa sekarang sedang sibuk menyiapkan kajian mengenai penggunaaan bahasa yang betul dalam kalangan pelajar-pelajar di institusi pengajian tinggi..Tetttttttttttt itu semua tipu J…(part kajian tu harap jangan percaya).

Ok lah cukup mukadimah sebagai pembuka kata, mungkin ramai yang tanya kenapa,mengapa,dan segala macam persoalan yang bermain di kepala kamurang knpa blog wa lama tidak update..ok alasan pertama yang wa rasa mungkin boleh diterima.

1. Talian internet kurang bagus.
Mungkin ramai dalam kalangan kita yang merupakan pengguna tegar internet menghadapi masalah kelambatan kelajuan intrnet yang lambat mengalahkan kelajuan siput Babss. Seperti juga wa, masalah itu adalah masalah utama yang wa hadapi dari dahulu sehingga kini. Entah sampai bila masalah kelajuan internet ini akan berakhir..harap selepas pilihanraya ini taraf internet di negara ini akan mengalami satu transformasi yang mendadak.

2. Kesibukan melapaui batas.
Seperti mana insan lain yang bergelar pelajar institusi pengajian tinggi sebegitu juga dengan diri wa sebagai seorang pelajar institusi pengajian tinggi awam. Perkara paling common dalam diri sebagai seorang pelajar adalah kesibukan menguruskan asaiment,pembentangan,tugasan rasmi dan hal-hal kesibukan yang lain. Itu belum campur kesibukan menguruskan gilpren,boypren heheh..ok sila abaikan yang itu. Semenjak dari awal tahun ini wa agak sibuk menguruskan bermacam-macam aktiviti institute bermula dari sukan sehinggalah asaiment,praktikal dan sebagainya. Alasan ini wa rasa paling mustajab bila lambat datang dating dengan gilpren atau boypren kan kan kan ??

Pian: Sori sayang lambat datang…
Tijah: Apelah u ni..asyik2 lambat datang.
Pian: alah sayang busylah di kampus tu tadi..banyak kerja…asaiment pun kena hantar hari ni..tulah lambat datang..sori k..
Tijah : yelah2….yesterday cakap ada meeting..hari ni hantar asaiment..besok2 apa lagi alasan.
Pian: ok sory2..besok x lambat lagi..jon sayang belanja tengok wayang iron man 3..best citer dia..
Tijah: ok janji tau…cam tulah baru sayang~~~ (dasar materealistik).

3. Komitment aktiviti lain.
Most important thing when we do something is commitment, and when you gave 100% commitment the end of the product is superb..eisseh speking English kunun hahha..sori atas kesalah kalau ada kesalahan grammar..almaklum wa bukan english education…heheh ok komitment, semua orang tau apa itu komitment…kalau yang kureng tau sila google sendiri ok..sebagai pelajar sepenuh masa..wa terpeksa memberikan komitment sepenuhnya dengan aktivti yang dianjurkan oleh pihak institusi..so bila komitment sdah diberikan wa terpekasa mengabaikan penulisan blog ini buat sementara waktu..bukan tinggal terus..Cuma bila ada masa free macam skang ni baulah wa berkesempatan untuk mengupdate blog.. J

So rasanya setakat ini itu sajalah alasan yang wa boleh kongsikan dengan kamurang semua…o ya..mungkin sebagai  makluman kepada semua..wa skang ni terpaksa dengan berat hati menghentikan operasi gambar menggambar disebabkan kamera wa baru saja dicuri oleh pencuri professional…beserta dengan hardisk wa..sedih2..namun apakan daya wa terpaksa merelakan ia pergi…Cuma tinggal 3 minggu sebelum wa bercuti, sebelum tu wa terpaksa menempuh perjalan 2 minggu terkhir exam..doakan wa tenang menjawab exam J.. dan selepas tu wa akan meneruskan pengembaraan solo wa di Sarawak….pasal cerita pengembaraan wa di Sarawak akan wa cerita entry akan datang.. so sebelum wa tinggalkan kamurang harap kamurang enjoy tinguk gambar yang wa sempat ambil guna HP 3310 wa tu heheh.. ok semua..bye2 see you..

v  Nota kaki: PRU 13 baru sahaja melabuhkan tirai, harap semua janji yang ditabur dikotakan J


Monday, January 28, 2013

Entry Baru | Tahun Baru





















Hye..Assalamualaikum.. 

Apa kabar korunk? Sihat? Me macam ni lah jugak..blog ni? Perghh bersawang barang suku sakat labah-labah tujun keturunan sudah..sorilah bukan Me tak mau update blog ni..tapi kesibukan duniawi ini membuatkan Me sangatlah membantutkan hasrat untuk mengupdate blog..ehhh nanti kejap apasal Me2 ni?? Hahh ni mesti wa sudah terjangkit selepas membaca blog member wa tu hahahah…kalau senang2 boleh lah jenguk2 blog beliau..banyak sumber dan info terkini..dan paling best blognya dihupdate sekerap mungkin..mungkin kerana blogernya itu sudah mendapat ilmu penulisan 7 saka langit hahahah! 

*http://lifeyqa.blogspot.com/ (jangan lupa.. J) 

Wa tulis panjang pun bukan ada isi pun..sekadar menulis luahan isi hati sedih dan lara bak angin dan awan yang mendung dikala ribut akan datang..perghh begitulah gambaran wa bagaimana perasaan ini….haha namun begitu biarlah masalah dan permasalah itu berlalu sedikit demi sedikit dan hilang ditelan masa..ceeewah haha..jiwang pulok..ditambah lagi dengan lagu di player wa ni yang sedang memainkan lagu nyanyian Sheila Amzah bertajuk Patah Seribu….fuhh lagilah tambah feeling..tapi2 apa-apa pun itu tidak mematahkan semangat wa..yeahh huhay~!!... control~control…apa2 pun sedih2 mcm ni..kelihatan di sisi meja nescafe @ kupi-kupi panas sentiasa ada menemani wa dikala sedih dan gembira.. J. Rasanya setiap orang ada masalah…bukan rasanya..wajib ada masalah kan..sedangkan binatang pun ada masalah hahaha…begitu juga wa..masalah itu pasti ada..kalau tiada masalah..yang itu masalah besar.. 

Oklah wa tulis panjang-panjang pun rasanya sapalah yang mau baca ni hahaha….jam pun sudah menunjukkan pukul 11.15PM…Nescafe wa pun sdah hampir habis..katil dan tilam sudah mengsms kepada wa untuk bersama dengannya….haha… entry ini wa rasa hanyalah sekadar cerita kosong wa yang kosong~~kosong..Kosong~~.. so new entry new story akan wa update…ok semua wa tinggalkan kalian dengan sedikit gambar yang wa ambil masa hujung tahun lalu sehinggalah awal tahun ini..harap terhiburr~~ J eiseyy macam deejay radio plak hahah! Ok.. 

*Nota Kaki : Selamat menyambut Maulidur rasul tahun 2013/1434 H 

:Emel lama wa tida dapat buka..terpaksa buat akaun Flickr baru…sukerr sangat L 





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...