All Rights Reserved | Harith Photography 2017

Thursday, January 20, 2011

Cherita aku masa di ILP (Part 1)

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Sedang wa melayan lagu dendangan Peterpen yang bertajuk cobalah mengerti teringat wa masa zaman zaman masa wa study ILP dulu hahah..apa itu ILP? ILP ialah Institut Lulus Punya..........hehehe wa main2 jak tu..ILP tu kalau korang mau tau adalah Institut Latihan Perindustrian...apa kaitan dengan lagu Peterpen tadi? hahahaha sebenormya tak da kaitan langsung..ok lah wa pun sedang ada mood untuk cerita ni..cerita dia bermula cenggini..Masa wa habis SPM dulu..wa tunggu result politeknik..tunggu punya tunggu x jugak dapat so wa dapat masuk form 6,Encik Bapak pun cakap masuk dulu form 6 sementara tunggu tawan..so di pendekkan cerita selepas seminggu wa masuk form 6 tu..and wa masa tu pun sudah dipilih jadi penghulu kelas hahaha..(mungkin sebab aku berkempipinan kot bab tu dipilih jd ketua kelas hahah) wa mendapat tawaran masuk ke ILP Kota Kinabalu atas krusus Elektronik Industri...waa gembira jugak lah hati ni..dapat jugak menyambung pelajaran..

 Hari pertama pendaftaran wa gugup jugak..well,besalah kan..masa tu ramai gila orang..penuh dewan ILP tu,selepas sesi pendaftaran habis wa dengan family wa p lah chek in di hostel dia..msuk saja hostel dia..ya ampunnmcm2 dalam fikiran bolehkan wa tinggal disini ni..tapi selepas chek2 suma infrastuktur dia ok lah jugak..lepas semua sudah settle Encik Bapak bawak lah wa p makan di Indah Permai IP,masa makan tu wa x selera,macam2 dalam kepala masa tu..mcam mana lah kehidupan wa di sana nanti..hahaha..
lepas family wa hantar balik p ILP bermula lah kehidupan wa..suma kena urus sendiri sudah..berbekalkan pengalaman 3 bulan masa dalam PLKN dulu akhirnya wa dapat survive jugak..

Banyak pengalaman manis wa masa study sana dulu,sana lah jugak wa banyak belajar dengan dunia fotografi ni,masa tu wa ikut kelab fotografi..kelab ni kira yang ekslusif lah jugak sebab tiap minggu kelab kita orang ni akan masuk duit hasil daripada jualan tiket wayang hahha..tiap malam rabu kelab kami ni akan mengadakan tontonan wayang,so sekali masuk RM1.00..dulu masa di asrama ILP mana adalah hiburan ni..tu jak lah hiburan kita orang..wayang lama ka,wayang baru kuar panggung ka semua bantai tengok,suasana pun lebih kurang jugak panggung..kita orang ramai2 pakat tengok dalam dewan kuliah..kadang satu malam kami boleh dapat kutipan RM200.00 kira pecah panggung jugaklah..hahaha..favret bahagian dulu masa ada wayang tu wa jaga bahagian tiket hahah,,sebab apa kalau wa jaga bahgian tiket tu,member2 wa satu bengkel wa kasi masuk free punya hahahahhaha...tu cerita lama lah kira halal lah k hehe..dengan duit tu jugaklah kami ahli kelab dapat mengadakan lawatan,beli dvd player and beli dvd movie hehe...rindu pulak masa tu..sekatang ni x tau lah cam na da kelab tu..kira wa ni ngan kawan2 yang menjadi pengasas kelab tu mengharaplah agar kelab tu diteruskan dan buat lebih baik masa kami buat di awal penubuhan dulu..ok lah..wa pun sudah penat menulis ni nanti next entry wa sambung cerita  pasal wa study di ILP part 2 hehe ok..

Wednesday, January 19, 2011

Ikhlas Dari Hati Ini

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Tahun 2011 dan juga pembukaan tahun baru ini saya berhadapan dengan banyak masalah,adakalanya saya merasa bahawa masalah ini melemahkan dan saya hampir berputus asa,namun dengan berkat doa dan semangat rakan rapat saya,saya mampu menempuh liku2 kesusahan di awal tahun 2011 ini, mungkin segala kesusahan yang saya hadapi ini lebih mematangkan saya dalam menempuh kehidupanyang akan datang.Tuhan tidak menjadikan sesuatu itu dengan sia sia,pasti ada hikam disebalik apa yang terjadi.Kesusahan yang saya
hadapi ini membuatkan saya untuk melihat kembali diri saya sendiri,dari mana asal saya dan adakah mungkin saya telah terlupa dengan kesenangan yang diberikan.Dia maha berkuasa segala yang berlaku atas kehendaknya.Namun disebalik kesusahan yang dihadapi terselit kebaikannya.Ia membuatkan saya lebih menghargai seseorang,erti kasih sayang sesama insan,menghargai erti persahabatan sejati dan
lebih utama menginsafkan diri saya agar tidak lupa dengan kesenangan dunia.Dalam menempuh kehidupan ini adakalanya kita sentiasa lupa dan lalai dalam mengerjakan apa yang disuruhnya dan menjauhi diri dengan apa yang ditegahnya.Di awal tahun ini juga mengajar erti untuk
lebih menghargai sesorang ketika beliau masih berada bersama dengan kita.Namaun diri ini sebagai manusia biasa yang lemah,bila sesuatu itu sudah hilang di depan mata barulah kita sedar bahawa akan nilai menghargai seseorang bila ia sudah dijemput ilhai.Semoga tahun 2011 ini akan lebih mematang diri saya untuk terus berjaya dan menghasilkan banyak lagi karya-karya yang dapat membuatkan diri saya dan orang lain puas dengan hasilnya.Rasanya sampai disini sajalah Entry pada kali ini..jumpa di entry lain ok..

Nota Kaki: Entah kenapa entry pada kali ini lebih bersifat perasaan saya,mungkin atas rasa keikhlasan hati untuk menulis.. :)

Wednesday, January 12, 2011

Digital Camera Magazine|January 2011| Issue 61

Gambar Asal

Assalamualaikum..
Kepada pembaca blog saya ni wa minta maaf banyak2 sebab jarang update blog ni..bukan sebab apa sekarang ni sibuk dengan aktiviti maktab,banyak tugasan..entry lalu janji mau bagi masuk gambar2 aktiviti masa cuti kan..skang ni pun entry kali ni masih belum dapat bagi masuk gambar2 tu..sebenarnya entry kali ni wa mau cerita sama semua pembaca blog wa ni pasal gambar wa yang masuk dalam Digital Camera Magazine tu..sebenornye cehgito die cenggini..pada bulan november yang lalu wa ada menghantar gambar yang yang wa ambik di Taman Bukit Tawau..so selepas wa melakukan pemilihan gambar dan sedikit editing wa pun trus mengepostkan gambar tersebut ke dalam Facebook @mukabuku..wa tengok gambar tu mendapat sambutan yang baik..then wa fikir mungkin gambar ni bleh masuk DCM ni..wa pun cuba try test lah kunun hantar2 gambar ni..

DCM January 2011

 Selepas sebulan menunggu akhirnya majalah DCL bagi bulan december telah pun keluar,wa pun dengan pantas mencari majalah tersebut seluruh Bandar Keningau,namun hasilnya mengecewakan..gambar wa tidak tersenarai dalam hot shot pada bulan itu,,wa pun fikir mungkin gambar wa belum memuaskan hati para juri untuk memilih gambar tersebut...tiba-tiba!!! pada tanggal 10 january 2011 tengah wa syok layan kuih pisang goreng makcik di kafeteria maktab wa telah disapa oleh Luqman kawan wa merangkap senior and juga member yang banyak bagi tunjuk ajar wa dalam bidang photography ni.." wei gambar lu masuk hot shot bulan ni lah" wa pun bingung..sejak bila wa ada hantar gambar ni..rupanya gambar yang wa hantar pada tahun lalu masuk dalam DCM january 2011..mulanya wa x percaya .." satu page lagi gambar ko masuk" cakap si Luqman ni..haha..wa masih lagi konpius..konspirasi apakah ini?/ hehehehe..selepas wa tengok majalah tu baru wa percaya memang gambar wa..gambar yang wa kirim masa tahun lalu.. 

Gambar saya..no 11 pun x pa lah..yang penting satu page penuh gambar saya..

tidak masuk dalam Hot Shot of the month pun tapi masuk dalam rangking pun kira ok lah..wa bersyukur sudah,dalam hal ni wa belajar banyak benda..pertama,kita perlu sentiasa bersabar dalam melakukan ataupun mencapai sesuatu..kesabaran sangat penting dan kita seharusnya tidak mudah berputus asa. Yang kedua adalah kita seharusnya tidak merasa tinggi diri dengan pencapaian kita kerana terdapat orang lain yang lebih baik berbanding anda..dan akhir sekali bersyukurlah dengan pemberian daripada tuhan..dulu masa wa baru mula2 berjinak2 dengan dunia photography ni,ada pak cik tu cakap dengan wa "boleh pakai ka kamera ko tu?" masa tu wa sedang ambik gambar dalam satu majlis, mentang2 dia pakai kamera digital boleh lah mempersendakan kamera wa yang orang cakap oldskull,tapi bertitik tolak daripada itu lah wa nekad untuk menghasilkan gambar2 yang menarik hanya dengan menggunakan kamera murah yang mampu dan sesuai dengan kemampuan kita,kata2 pakcik tu wa jadikan pembakar semangat untuk wa menghasilkan karya2 yang memberi kepuasan kepada wa dan diri orang lain,seperti kata sifu2 wa..bukan kamera tu yang penting,orang belakang kamera tu yang penting,kamera mahal2 tu hanyalah satu kelebihan,ada kamera mahal2 pun kalau kreativiti dan imaginasi tu tidak ada,tidak bermakna jugak...ok lah rasanya inilah entry blog yang terpanjang wa pernah tulis sejak ada blog sendiri ni heheh..sampai sini sajalah cerita yang wa mau kongsi dengan pembaca blog wa ni..ok..ada cerita baru,gambar baru wa post jugak ok..hehe...

MOHAMAD HARITH JANIUS
Sabah Freelance Photographer
Tel:014-374 2735 or 019-870 9394
Photo Stock:http://www.flickr.com/photos/tompinai
Skype:mohd_harith
facebook:www.facebook.com/Mohamad Harith
Emel:harithinc@yahoo.com

Monday, January 10, 2011

Aktiviti musim cuti


Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Waaaaduh sudah lama ngak mengupdate blog saya ini,hampir sebulan agaknya ngak di update bermula dari cuti semester hari tu lagi,heheh ok lah kesempatan ni saya mau bagi masuk entry pasal saya ma Cik Awek saya jalan-jalan di Air Terjun Mahua,cerita dia bermula cenggini..atas faktor beberapa perkara yang perlu saya uruskan di Kota Kinabalu(KK),saya pun mengambil lah keputusan untuk ke KK,then lepas da suma urusan siap keesokan harinya saya pun balik ke Keningau,pas Ambik Cik Awek di hostel dia,kami pun meneruskan perjalanan pulang ke kampung terchenta heheheh..dalam perjalanan tu saya ngan cik awek da plan mau brenti di Gunung Alab ambik gambar kunun cherita,skali da sampai di Gunung Alab tu,and saya pun sudah mengorder teh Tarik secawan tiba2 hujan renyai2lah plak..”ceh kacau lah,,cam na mau ambik gambar ni?” bisik hatiku,saya tengok cik awek pun diam2 jak mungkin sibuk menghayati secawan milo panas beliau hehe..sambil memikirkan kaki beliau yang sakit..so saya pun ckp ngan cik awek cancellah ambk gmbr,then we meneruskan perjalanan,antara tambunan dan Gunung Alab tu..saya berenti lagi di air terjun Masakob..tepi jalan ja.kalau u all dri kk ikut jln tmbunan seblah kanan tu…gerenti bleh nampak punya..kira mau wat slow shutter tu..tapi cuaca agak panas dan terang dan hajat saya x kesampaian….lepas tu kami pun meneruskan lagi perjalanan,,dlm saya tengah konsentrate memandu tu timbul plak idea mau singgah di Air Terjun Mahua tu,,so saya pun mengusulkan idea tu dengan Cik awek yang duduk disebelah,,Cik awek cakap ok saja..ikut driver ja..so saya pun dengan rela hati memandu ke destinasi yang dirancang..ni first time saya ke Air Terjun Mahua..harap sign board jd penunjuk arah..tu pu ada telebih simpang lagi..jalan punya jalan sampilah kami di Air terjun Mahua tu..terima kasih jgk kepada budak yg tunjuk jalan tu..heheh :) ..lepas cerita2 ngan uncle penjaga tiket tu saya ngan cik awek trus meninjau2 kawasan sebab kebetulan ada plan mau buat reunion sana dengan kawan2..lepas tu Cik Awek untuk mengoffer masuk ke air terjun,,dlm hati saya bleh ka dia jalan ni? td sakit kaki ehhe..mgkin atas sebab keterujaan tu sakit pun hilang..lepas beli tiket,kami terus ke laluan air terjun..lepas 500m berjalan kaki..sampailah di air terjun mahua..lepas pusing2,main air,ambik2 gambar semua saya dengan cik awek pun terus pulang ke keningau..tamat..hehehe..samapi situ ja cerita kami..kalau yang x berkenaan tuminta maahap lah r heheh..saja tulis bagi panjang entry..so saya harap u all enjoylah tengok gambar2 yang saya ambil..hehe..gambar Cik Awek blum bleh upload mau tanya tuan punya badan dulu..hehe..

Nota kaki : teks tu saya copy jak dari mohamadharith.wordpress.com sama jak cerita saja bagi masuk di blogger :)

MOHAMAD HARITH JANIUS
Sabah Freelance Photographer
Tel:014-374 2735 or 019-870 9394
Photo Stock:http://www.flickr.com/photos/tompinai
Skype:mohd_harith
facebook:www.facebook.com/Mohamad Harith
Emel:harithinc@yahoo.com

Sunday, January 2, 2011

2011

Assalamualaikum dan salam sejahtera
Waaaaaaaaaaaaaaaaa..lama sudah tidak menulis di blog ni,besawang sudah haha..ni lah kalau sudah diserang penyakit malas ni..malas betul mau menulis,cuti semester trus suma pun cuti,bukan pa kalau saya di kampung sudah lupa ni suma online2 ni haha..sibuk dengan kepadatan aktiviti harian,kuar rumah belum ada matahari lagi,balik rumah matahari sudah tenggelam..begitulah kisah saya punya rutin harian kunun heheh..sekarang di waktu kesenangan barulah saya melapangkan masa mau menulis sedikit di blog ni..sekarang sudah tahun 2011,genap setahun saya pakai DSLR ambik gambar,tapi ilmu tu masih sedikit,masih berkemahuan untuk menambah..orang cakap belajar sampai ke liang lahad kan..hari ini tanggal 2.01.2011 saya kembali ke IP,perasaan malas ditambah lagi dengan masih ingat di kampung membuatkan saya seperti mimpi berada di IP semula hahaha...ok lah sampai sini jak lah entry ni..entry depan sya akan bagi masuk gamabar aktiviti saya masa cuti ok..
MOHAMAD HARITH JANIUS
Sabah Freelance Photographer
Tel:014-374 2735 or 019-870 9394
Photo Stock:http://www.flickr.com/photos/tompinai
Skype:mohd_harith
facebook:www.facebook.com/Mohamad Harith
Emel:harithinc@yahoo.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...